Какво е  Суперхрана

Суперхрана е всеки природен продукт, който съдържа в себе си голямо количество полезни хранителни вещества в сравнително малък обем, които са лесно усвоими от организма и са запазени в своята естествена цялост. Суперхраните, в резултат на техния състав, носят ползи за човешкото тяло, далеч надхвърлящи обикновеното хранене.

Благодарение на лесния достъп до Суперхраните в нашето ежедневие, те формират основата на всеки здравословен начин на живот.

Независимо, че през годините редица производители на храни са обявявали своите продукти като Суперхрани, списъкът на автентичните натурални Суперхрани е много по-малък отколкото предполагате.

Най-ползотворните и питателни Суперхрани са:


1. Акай Бери

Малък лилав плод с големината на череша. Смята се, че оказва ползотворно влияние върху здравето на сърцето и на сърдечно съдовата система.


2. Ябълки

Ябълките са богати на фитохимикали. Един от тях е кверцетинът, който може да помогне за предотвратяване на болестите на Паркинсон и Алцхаймер


3. Боровинки

Боровинките са богати на мощни атиоксиданти, наречени антоцианини. Именно на тях се дължи и синият цвят на плода. Антоцианините могат да помогнат за защита срещу сърдечно съдови заболявания, катарама и глаукома. В боровинките се съдържат също витамин С, манган и фибри.

sun chlorella, chlorella, superfood, хлорела, супер храна, здраве

4. Sun Chlorella

Най-старата от семейството на Суперхраните, в Sun Chlorella има по-висока концентрация на хранителни вещества, отколкото в която и да било от другите Суперхрани. Въздействието на Sun Chlorella е комплексно. Тя  осигурява много от ползите от другите Суперхрани, но събрани на едно място. 


5. Годжи Бери

Азиатско растение с малки червени плодове. Те са богати на антиоксиданти, особено каротеноиди като бета-каротин и зеаксантин.


6. Леща

Мнозина от Вас ще се учудят, но и добре познатата ни леща попада в този много кратък списък на Суперхраните. Лещата е много богата на фитохимикали, изследванията за които показват, че са добър помощник в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания, инфекциите и остеопорозата.


7. Нарове

Богати на антиоксиданти. Спомагат за понижаване на холестерола


8. Спирулина
Поддържа здравословни нива на холестерола и подобрява като цяло баланса между добрият и лошият холестерол. Подпомага сърдечносъдовата система.